Diabetes

Als er diabetes bij je is vastgesteld, komt er veel op je af. Wat je voeten betreft is het belangrijk om ze regelmatig te (laten) controleren op wondjes. Het is namelijk zo dat een kwart van alle mensen met diabetes meer risico loopt op een wondje dat slecht geneest, een zogenoemde diabetische voet. In het ergste geval kan een niet genezende wond leiden tot een amputatie.

Jaarlijks onderzoek

Laat elk jaar je voeten onderzoeken om vast te stellen hoe groot de kans is op voetproblemen. Als blijkt dat je geen risico loopt dan moet je nog wel zelf blijven opletten tot de volgende controle. Loop je wel risico dan stelt de (diabetes)podotherapeut een persoonlijk behandelplan op. Deze voetzorg is medisch noodzakelijk en wordt dan ook vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Vergoedingen

Als je diabetes mellitus hebt dan wordt er vastgesteld of je een laag, middelmatig of hoog risico hebt op een wond. Dit wordt de Sims classificatie genoemd. Op basis hiervan krijg je een zorgprofiel toegewezen. Dat is een soort ‘zorgzwaartepakket’ gerelateerd aan de risico’s op het krijgen van slecht genezende wonden en het risico op amputatie. Dit persoonlijke zorgprofiel is een vereiste om in aanmerking te komen voor vergoeding van diabetische voetzorg. Hieronder later meer.

De Huisarts en of podotherapeut vervult een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg en bepaalt het zorgprofiel. Vervolgens stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor je op en stemt dit af met de huisarts en indien noodzakelijk met de Medisch pedicure.

De huisarts, diabetes verpleegkundige ,praktijkondersteuner, podotherapeut en medisch pedicure  hebben de verantwoordelijkheid voor het bijhouden van het medisch dossier diabetische voetzorg. Zo ben je verzekerd van efficiënte voetzorg op maat.


Herkenning

Het is belangrijk om Diabetes/suikerziekte te kunnen herkennen. Bij een veel te hoog glucose gehalte is het mogelijk dat de diabetespatiënt in coma raakt met de dood als resultaat.

Suikerziekte ontstaat doordat de insuline wordt geblokkeerd om zijn werking te doen, dit is het geval bij diabetes type 2.
Gebruikelijk is ouderdom, maar steeds vaker overgewicht, hiervan de oorzaak.
Diabetes type 1 ontstaat doordat de Eilandjes van Langerhans – gelegen in de Pancreas (Alvleesklier) – niet meer werken.
Diabetes 1 ontstaat vaak op jonge leeftijd. Diabetes type 2 wordt nog steeds ouderdoms suiker genoemd, maar door het toenemende overgewicht – ook bij jongeren – treft men steeds vaker diabetes type 2 aan bij jongeren.

Complicaties

Iemand met diabetes heeft meer kans op voetproblemen. Vaak zijn schoenen de oorzaak  met wondjes tot gevolg , pasvorm, te hard materiaal, of open schoenen. 

De meest bekende complicaties zijn wondjes die niet genezen en amputatie als gevolg van slechte doorbloeding en infectie. Daarom is het belangrijk om je voeten goed te controleren en te voorkomen dat complicaties ontstaan.

Als je diabetes hebt dan kunnen er veranderingen optreden in je lichaam, zoals:

Zenuwbeschadigingen
Je kunt ongemerkt minder gevoel in je voeten krijgen. Dan merk je het bijvoorbeeld niet als water te warm is of dat je een blaar krijgt door een steentje in je schoen.

Standsafwijkingen
De stand van je voet kan veranderen doordat je kleine voetspieren niet goed meer werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en wondjes veroorzaken.

Verminderde doorbloeding
Dat betekent ook: minder zuurstof en voedingsstoffen in je voeten. Je huid gaat hierdoor sneller kapot en wondjes genezen slecht.

Beperking in de voetgewrichten
De beweeglijkheid in je voetgewrichten kan minder worden. Dit kan zorgen voor drukplekken.

Infectie
Je bent vatbaarder voor bijvoorbeeld bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.

Deze veranderingen kunnen optreden zonder dat je er zelf erg in hebt. Hou je voeten dus goed in de gaten als je diabetes hebt. Controleer je voeten dagelijks op rode plekjes, blaartjes en wondjes.

 

Genezen wondjes niet binnen zeven dagen of vertonen wondjes tekenen van ontsteking zoals roodheid en pus? Ga dan voor advies binnen 2 dagen naar de huisarts of je behandelend podotherapeut.


In de zorgmodule wordt de diabetische voetzorg gespecificeerd naar vier zorgprofielen. Zorgprofiel 0 en 1 worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgprofiel 1 kan echter wel vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering (afhankelijk van het gekozen pakket en de verzekeraar). Zorgprofiel 2, 3 en 4 vallen onder de basisverzekering.